Bucuresti Demolat. Arhive neoficiale de imagine – 1985  (2014)

Fundatia iNES a sprijinit realizarea acestei lucrari, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania si Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul si-a propus sa realizeze o arhiva de imagini ce stau dovada sistematizarilor regimului comunist din perioada anilor ’80, in Bucuresti. Imaginile prezinta case, biserici sau strazi, inainte sau in timpul demolarilor din acea perioada.

Aceste imagini au fost realizate de catre tanarul Cristian Bonciocat, la vremea respectiva student la facultatea de Istoria Artelor din Bucuresti. 

Fotografiile amintesc de vremuri de dezradacinare, cand familii intregi erau nevoite sa-si paraseasca locuintele nationalizare de regimul comunist, pentru a se muta in cartierele de blocuri confort II sau III.

Am creat in acest fel, un fond de imagini ce contribuie la reconstituirea mai multor zone ale orasului, de o importanta valoare istorica si urbanistica. Astfel, pastram memoria unui Bucuresti de altadata, care, din pacate, in anii ’80 a avut un destin dramatic.

Albumul “Bucuresti demolat. Arhive neoficiale de imagine – 1985″  a primit premiul pentru Cea mai buna carte a anului – sectiunea Carte de popularizare, joi – 15 mai, in cadrul Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”

 

 

Albumul „Bucuresti demolat. Arhive neoficiale de imagine – 1985” se poate gasi  in librariile Humanitas (de la Cismigiu, Kretzulescu, Libraria din Fundul Curtii, Auchan, Cluj, Ploiesti, Sibiu, Brasov, Oradea si Galati)Libraria Sophia si Libraria Engleza – Anthony Frost.

 

 

 

Sprijinirea Parohiei Romano-Catolice Catedrala „Sf. Iosif” (2012)

Fundatia iNES a facut o donatie Parohiei Romano-Catolice Catedrala „Sf. Iosif”, pentru sprijinirea proiectelor de reparatii si consolidare.

Catedrala „Sfântul Iosif” a fost construită, între anii 1873-1884, după planurile arhitectului

vienez dr. Friedrich Schmidt. În ziua de vineri, 15 februarie 1885, a fost celebrată sfânta Liturghie Pontificală de către Arhiepiscopul Ignaţiu Paoli pentru consacrarea şi inaugurarea Catedralei „Sfântul Iosif”. Prin decretul din 29 ianuarie 1895 Arhiepiscopul Otto Zardetti a înfiinţat Parohia Catedralei „Sf. Iosif”, Catedrala devenind şi biserică parohială.

Altarul principal al Catedralei a fost executat la Roma, din marmură albă de Carrara, după planurile arhitecților Friedrich Schmidt și Carol Benesch, și apoi montat la București de specialistul Niccolo Orassi. Tâmplăria tavanului aparent a fost executată la Brașov. Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din România.

Catedrala „Sfântul Iosif” a suferit avarii însemnate în urma cutremurelor de pământ din anii 1929, 1940, 1977, 1986 şi 1990, ca şi din cauza bombardamentelor din 1944. Mai ales cutremurul din 4 martie 1977 a distrus multe din dotările interioare şi exterioare ale Catedralei. După fiecare cutremur, Catedrala a fost reparată și consolidată, dar numai pe porțiuni. De abia în anul 1991 au fost inițiate lucrări ample de consolidare după un plan conceput de ing. prof. Alexandru Cișmigiu.Catedrala mai necesită insa reparații, atât în interior cât și în exterior.

In prezent, Parohia este pastorita de Pr. Ioan Ciobanu.


O lume… sucita! de Victor Becheanu – antologie de epigrame, proza scurta si versuri (2012)

Volumul aduna epigrame, madrigale, proza scurta (reportaje, schite, foiletoane, pamflete) si versuri care au aparut in ziare si reviste la care autorul a fost colaborator. Temele predilecte se inspira din realitatile vietii traite si cunoscute de catre autor, dar si din povestirile altor cunoscuti.

Autorul prezinta un interes deosebit pentru evenimentele social-politice si economice din Romania ultimilor ani, vazute dintr-o perspectiva satirica. Articolele publicate au fost uneori semnate cu pseudonimul Veronica Buchet, anagrama numelui scriitorului.

Fundatia iNES a continuat sprijinul acordat D-lui Prof. Victor Becheanu, odata cu aparitia volumului „O lume…sucita!”, prin sponsorizarea costurilor de tiparire.

 

 

Lemn. Biserici din nordul Olteniei - lucrare de cercetare dedicata patrimoniului national arhitectural (2010)

Unul dintre proiectele de suflet la care am contribuit este cel dezvoltat de Asociatia 37 si care a avut ca obiectiv redescoperirea, reabilitarea si promovarea  a unor valori arhitecturale traditionale din patrimoniul national: bisericile de lemn din zona Gorj si Valcea, datand din secolele XXVII-XXVIII (209 la numar, cele mai multe dintre ele fiind inca functionale).

Lucrarea a aparut in anul 2010 si este rezultatul unui efort colectiv inceput inca din anul 2007, avand si sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania. Proiectul isi propusese initial sa realizeze o analiza comparativa intre valorile culturale artistice ale bisericilor de lemn din Maramures (mult mai cunoscute si mai implicate in circuitul turistic) si cele ale bisericilor din nordul Olteniei, quasi-necunoscute, dar avand de asemenea un mare potential cultural si turistic de constientizat si valorificat.

Finalizarea proiectului aduce in fata publicului o monografie – album, cu detalii arhitecturale, etnografice si istorice, intr-o editie bilingva, romano-engleza. Si pentru ca o imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte, lucrarea este ilustrata cu imagini de o frumusete tulburatoare: detalii, imagini de ansamblu, incadrari in peisajul natural, iconografie.

iNES Group a sustinut acest demers de promovare si valorificare a patrimoniului national prin sponsorizarea calatoriilor de documentare extrem de necesare pentru realizarea acestei lucrari. 



Obiceiuri ale vietii de familie  de Victor Becheanu – studiu etnografic (2006)

Volumul este un studiu etnografic asupra obiceiurilor corespunzatoare principalelor etape ale vietii: nastere, casatorie si moarte.

Tematica se concentreaza pe zona „De sub Codru” din Maramures si cuprinde descrierea traditiilor precum si oratii, creatii lirice si strigaturi.

Datele au fost culese cu ajutorul unui chestionar intocmit chiar de catre autor, corelate cu informatii din alte studii etnografice comparative, culegeri de folclor, reviste si propriile cunostinte despre obiceiurile din zona.

iNES Group a sprijinit acest proiect prin sustinerea costurilor de tiparire.